Kyllingkraft er er noe alle burde ha i fryseren til en hver tid. Det er utrolig mye du kan bruke kyllingkraft til og det vil heve maten du lager mange hakk. Kjøpekraft (:-D) er dyrt og ikke i nærheten av den smaken du vil få ved å lage det selv. Jacobs kyllingkraft fra Meny koster kr 50,- for 2,5 dl og denne smaker INGENTING. Lager du selv vil det koste deg ca kr 30,- for en liter med noe som smaker helt fantasttisk.
Du trenger kyllingkraft til Risotto, supper, sauser, og masse annet. Det holder seg lenge i frysern og er en veldig fin aktivitet å gjøre en rolig søndag for eksempel.
Kjøp hel kylling, så kan du partere den og ta vare på kjøttet og bruke til noe annet. Kyllingfilet koster fort 200,- pr kg hvis du kjøper det separat, så du sparer masse penger ved å gjøre det på denne måten og kraften du får til slutt er en fantastisk bonus.
Ingredienser:
- 2 stk hel kylling (jeg kjøpte 2 stk på en slakter i Oslo til ca 70,- pr kg)
- 1 stor gul-løk
- 1 hel hvitløk
- 2 gulrøtter
- 2 stenger stangselleri
- 1 ss hel sort pepper
- Kaldt vann
- Salt
Gulrøtter og stangselleri er ikke veldig viktig. Det gir god smak og fylde til kraften, men om du vil kutte det ut så er ikke det noe problem. Jeg vil dog anbefale å ikke kutte ut løk og hvitløk.
Fremgangsmåte:
- Ben ut kyllingene, jeg brukte lår-klubbene i kraften i tillegg til vingene og skroget. Om du vil spare klubbene til noeannet så gjør gjerne det, men det blir litt mindre til kraften.
- Stek beina i ovenen på 220c i ca en time eller til de er gylden brune på begge sider
- Tilsett de stekte kyllingbena og grønnsakene i en kjele som som rommer 4-5L og hell over 3 liter iskaldt vann
- Kok opp på medium+ varme og skru ned når det begynner å koke, det skal bare småkoke ikke fosskoke.
- Skum av skummet på toppen, og kast dette
- Etter en time (kan stå lenger om du vil) sil kraften gjennom et dørslag og så gjennom en finere sil om du ønsker en renere kraft uten sedimenter.
- Avkjøl så fort som mulig og ha i bokser/poser/glass og sett i frysern. Husk å merke tydelig med innhold og dato