Denne latterlig gode kinesiske retten er en av de mest kjente kinesiske kylling-rettene. Relativt enkel å lage, mye smak, og de aller fleste liker det. En super rett for hele familien også barna.
Ingredienser
Ingrediensene i oppskriften er viktige for at man skal oppnå et autentisk resultat så jeg anbefaler at man tar seg bryet med å skaffe til veie det man evt. ikke har før du lager retten. Man kan f.eks. bytte ut Shaoxing (kinesisk vin) med andre alternativer (noen påstår at sherry fungerer), men det blir ikke det samme. Det blir som å bytte ut hodekålen i får-i-kål med kinakål. Sikkert godt, men blir noe helt annet.
Du får tak i Shaoxing på vinmonopolet, jeg har selv mast meg til at de skal ta det inn og nå er det i utvalget. Om de ikke har det på ditt nærmeste pol så kan de bestille den til deg. https://www.vinmonopolet.no/Land/Kina/Kuaijishan-Shaoxing-Rice-Wine-5-Years/p/13517002
Jeg lager denne retten med litt mer saus enn det normalt sett gjøres om du bestiller den på en kinesisk restaurant. Det skal også egentlig være skiver av tørket chili i sausen, men jeg dropper dette pga ungene. Men bruk gjerne en del chili, det er veldig godt, du kan bruke både fersk og tørket chili.
Velvetering (marinering og mørning)
Til denne retten bruker man en mørningsteknikk som heter velvetering, det er går enkelt ut på å blande Shaoxing, soyasaus, maizena og kylling til man får en fløyelsmyk marinade-konsistens. Dette bør stå minimum en time før du skal steke kyllingen, og du kan fint gjøre det lenger tid i forveien om du vil. Jeg gjør det noen ganger kvelden før for å spare tid neste dag. Denne marinaden mørner kyllingen, tilfører mye smak, og når vi steker kyllingen vil den få en deilig crispy coating fra maizenaen samtidig som kyllingen blir super mør, saftig og digg. Det er virkelig latterlig godt 😀
Ris
Denne retten serveres med nykokt deilig aromatisk jasmin-ris. Ikke undervurder viktigheten av god kvalitetsris og å tilberede denne korrekt. Hvis du er glad i ris og asiatisk mat, ikke vent, bare gå å kjøp en skikkelig god riskoker. Det er en av de beste investeringene jeg selv har gjort på kjøkkenet. Perfekt ris hver gang, og du trenger ikke å følge med på den da en god riskoker gjør dette for deg og du kan fokusere på å steke kyllingren til perfeksjon isteden. En god riskoker holder også risen varm, så det spiller ingen rolle om risen er ferdig 20 min før resten av maten. Løp å kjøp!
Kylling
Til denne retten, og veldig mange andre asiatiske retter bruker vi kyllinglår-filet og ikke kyllingbryst. Kyllinglår tåler mye mer før det blir tørt, har mer smak og bedre konsistens til denne bruken. Du får kyllinglårfilet i de fleste butikker. Om du vil bruke kyllingbryst så fungerer det også, men det blir mye fortere tørt. Kutt kyllingen opp i ca 2x2cm biter, det viktigste er at bitene er passe å spise i en bit.
Oppskrift:
Marinade:
- 800g kylling
- 2 ss (30ml) Shaoxing vin
- 1 ss (15ml) soya saus
- 3 ss Maizena (mais mel)
- 1 ss nøytral olje for å hindre at alt henger sammen (tilsettes etter at de andre ingrediensene er blandet sammen)
Saus:
- 1,2 dl vann
- 3 ss (45ml) Chinkiang eddik
- 2 ss (30ml) mørk soyasaus
- 1,5 ss (12ml) Shaoxing risvin
- 2 ss (30ml) soyasaus – normal type
- 4 ss (50g) sukker
- 1 ts (5ml) sesamolje
- 3 ts (8g) maizena
Stir fry:
- Marinert kylling (sett gjerne i romtemp en stund før du steker)
- 30g revet ingefær
- 6 fedd revet hvitløk
- 3 stk vårløk i biter på 1cm
- 1 stk gul løk i biter på 1-2 cm
- Cashew nøtter eller peanøtter, mengde etter eget ønske
- 3-4 store bok choy eller annen grønnsak til å ha ved siden av. Broccolini passer også fint.
- 1 stk (eller mer om du ønsker) rød chili i skiver (jeg lager denne uten chili pga barna og serverer heller en chilisaus ved siden av som man selv kan ta på etter eget ønske)
Fremgangsmåte:
- Kutt opp kyllingen og mariner i minst 1 time, men gjerne lenger.
- Mål opp alle ingrediensene til sausen og bland dette godt sammen i en skål
- Kutt opp grønnskaer, hvitløk, ingefær
- Når kyllingen er marienrt, sett på risen. Det tar mellom 30 og 40 min ettersom hvordan man tilbereder. Risen tåler fint å stå i riskokeren en stund etter at den er ferdig.
- Stek kyllingen på høy varme i olje, pass på det kan sprute litt. Den skal bli gyllenbrun og crispy i kantene
- Når all kyllingen er brunet, sett kyllingen til side og start med sausen. Bruk samme panne til dette
- Stek løk, hvitløk, ingefær sammen og hell over sauseblandingen. Rør godt og kok i et par minutter til sausen er jevnet
- Ha kyllingen tilbake oppi panna og skru ned varmen
- Stek/kok/damp grønnsakene, pass på at de er crispy og ikke overkokt. Server i en skål men litt oystersaus over
- Rett før du serverer, kok opp kyllingen og sausen. Strø over nøtter og litt finkuttet vårløk til pynt.
- Server umiddelbart















